فرش کاشی‌زاده

طرح بندی یا واگیره‌ای

طرح بندی یا واگیره‌ای چیست؟

در طرح بندی یا واگیره‌ای یک قطعه کوچک از یک طرح در طول و عرض فرش تکرار می‌شود. این قطعات در محل تکرار به هم می‌پیوندند. به‌همین‌دلیل به آن بندی یا واگیره‌ای می‌گویند. به‌عبارتی هنگامی که جزء کوچکی از طرح در همه متن فرش و در جهات طولی و عرضی تکرار و به‌وسیله گیره به یکدیگر متصل شوند، طرح، بندی نامیده می‌گیرد.

طرح واگیره‌ای در فرش

تاریخچه

از دوره قاجار بسیاری از قالی‌ها براساس ساختار واگیره‌ای طراحی شده‌اند. بیشتر نقش‌مایه‌های این طرح را بته در فرم‌های متنوع تشکیل می‌دهند که شامل بته جقه، بته میری، بته خرقه‌ای و بته قبادخانی است. علاوه‌براین، تکرار بته در طرح‌های واگیره‌ای به خلق یکی از مهم‌ترین و پرکاربردترین طرح‌های قالی‌های قاجار انجامیده است که اصطلاحا به آن بندی بته‌ای می‌گویند. بنابراین تاریخچه طرح بندی به دوران قاجار بازمی‌گردد.

برای دیدن انواع طرح فرش دستبافت به این مقاله مراجعه کنید.

انواع طرح بندی

همان‌طور که می‌دانید با ترکیب هر طرح اصلی با سایر نقوش و طرح‌ها، طرح‌های زیبای دیگری به‌وجود می‌آید که می‌توان از آن به‌عنوان نقش فرعی یاد کرد. از مهم‌ترین زیرمجموعه‌ها یا طرح‌های این گروه می‌توان به موارد زیر اشاره کرد: بندی اسلیمی، بندی پیچک، بندی شکسته، بندی کتیبه‌ای، بندی مستوفی، بندی ورامین یا میناخانی، بندی درختی، بندیطرح بندی یا واگیره‌ای شیروشکری یا بازوبندی، بندی مجلسی، بندی خوشه انگوری، بندی خاتم شیرازی و بندی دسته گل.

این طرح دارای طرح‌های معروف دیگری نیز می‌باشد که در ادامه این مقاله به آن‌ها پردخته شده است.

برای دیدن انواع فرش دستبافت از نظر اندازه به این مقاله مراجعه نمایید.

طرح خشتی یا قابی

در این طرح از فرش، بوم یا همان متن فرش را به کمک لوزی‌ها یا مربع‌هایی تقسیم نموده و درون این قاب‌ها را با گل‌های ختایی یا تصویر حیوانات و موارد دیگر تزئین می‎کنند. این طرح که امروزه به‌ندرت در فرش دستباف بافته می‌شود، به «موزاییکی» نیز معروف است. طرح بندی در فرش

طرح ظل السلطان

شکل کلی این طرح، دسته گلی است در گلدان که بالای آن معمولاً در دو طرف، پرنده‌ای نشسته است. گاهی نیز به‌جای پرنده از برگ استفاده می‌شود. این دسته گل که در گلدان  قرار دارد، در بوم فرش تکرار می‌گردد.

گفتنی است این طرح بدون گلدان نیز بافته می‌شود که تکرار دسته گل با پرندگان است و به آن میناخانی می‌گویند. اگر این طرح بدون پرنده بافته شود، به آن حاج خانمی می‌گویند. (دسته گل تکراری با کمی تفاوت با میناخانی). طراح اصلی این طرح دبیرالصنایع بود و امروزه به‌ندرت بافته می‌شود.

طرح بته‌ای (بته جقه)

در این طرح، شکل بته جقه در بوم و متن فرش تکرار می‌گردد. گفتنی است که بُته‌جـِقّه، نقش سرو خمیده (نشانه فروتنی) است که در حقیقت نشانه ایران و ایرانیان است.

برای دیدن انواع فرش دستبافت از نظر شیوه بافت به این مقاله مراجعه نمایید.

ارائه نظرات

در این مقاله تلاش کردیم تا هرآنچه را که مشتریان نیاز دارند در هنگام خرید فرش دستبافت افشان بدانند، به‌طور کامل بیان کنیم. شما می‌توانید با ارائه نظرات خود در بهبود مقالات سایت کاشی‌زاده موثر باشید.

یک پیشنهاد برای شما!

برای سفارش بافت و یا خرید فرش دستبافت و اصیل می‌توانید با ما تماس بگیرید. ما برای سلایق تک‌تک شما مشتریان عزیز، یک پیشنهاد منحصر به‌فرد و مجزا ارائه خواهیم داد.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *